Heeft u een Twitter-account? Dan is de kans erg groot dat u de laatste weken een of meerdere privéberichten hebt gekregen van een Twitteraar die u volgt.
Waarschijnlijk heeft dit bericht een vage inhoud en link. Bij het aanklikken van de link ziet u niets, of te wel; het account van uw volger is gehackt en er worden automatisch berichten verstuurd vanaf zijn account. Doordat u de link hebt aangeklikt, is uw account ook gehackt en krijgen worden uw connecties eveneens gespamd, waardoor dit ‘virus’ zich snel uitbreidt. Wat kunt u doen om uw social media-accounts veiliger te maken en hoe zorgt u ervoor dat u niet snel gehackt wordt?
Beveilig social media: 3 tips
Voor het beter beveiligen van uw social media-accounts geven wij 3 simpele tips.1 | Gebruik voor elk account een ander wachtwoord
Herinnert u zich de duizenden KPN-gebruikersnamen en wachtwoorden, die in het voorjaar van dit jaar online kwamen te staan? Veel abonnees van KPN gebruikten dezelfde gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie voor sociale netwerken, hun mail en bankzaken. Een uniek wachtwoord voor elk account bedanken vindt u misschien al moeilijk, onthouden is nog moeilijker. Wellicht kunt u gebruik maken van een tool als Keepass, die door de Consumentengids wordt aanbevolen.2 | Geef applicaties niet zomaar toegang tot uw social mediakanalen
Bij het gebruiken van app’s binnen bijvoorbeeld Facebook en Linkedin wordt vaak gevraagd om deze applicatie toegang te geven tot bepaalde (persoonlijke) data. Let hierbij altijd goed op welke informatie er opgevraagd wordt. Kijk naar onderstaande afbeelding.Hier wordt door een Facebook-app gevraagd om toegang te geven tot al je persoonlijke data. Je wordt opgenomen in een mailbestand, de applicatie mag status-updates, foto’s, video’s en notities posten op het prikbord en heeft dag en nacht toegang tot je gegevens. Daarnaast krijgt de applicatie ook de beheerfuncties over al je pagina’s.
Vaak klikt men snel op 'next' om de app te installeren, maar wellicht de volgende keer toch even kijken waar u allemaal toestemming voor geeft.
3 | Klik nooit zomaar op links in dubieuze berichten en updates
Wij zien ze vaak op Facebook, berichten met in de titel 'whatch how this girl….' etcetara. Achter deze links zit bijna altijd spam en uw foto en gegevens worden ook nog eens gebruikt voor de verspreiding ervan, zie de afbeelding hieronder.Klik ook nooit zomaar op privéberichten of tweets met rare titels of beschrijvingen, zoals ‘They got you on Facebook’ of ‘You see this video of someone taping you?’. Zodra u hier op klikt, worden ook degenen die u volgt, lastiggevallen met tweets en privéberichten. Denk eerst even na of deze afzender echt zoiets naar u zou sturen.
Vergeet naast deze tips niet regelmatig uw wachtwoord te wijzigen, bijvoorbeeld elk kwartaal. Rouleer met verschillende wachtwoorden.
Wat doet u om uw online accounts te beveiligen? Laat hieronder een reactie achter. Maakt u zich geen zorgen, wij krijgen zo geen toegang tot uw gegevens.